Creació


Hi ha moltes teories sobre l'origen de l'univers com el creacionisme, una creença religiosa segons la qual l'univers i totes les coses han estat originats per un acte creador. Però aquesta teoria es va abandonar a principis del segle XIX, i actualment la teoria acceptada per a tots els científics és la del Big Bang, se centra en un cataclisme còsmic mai ocorregut en la història. Un sacerdot belga, de nom George Lemaître, va suggerir per primera vegada la teoria en els anys 20, aquesta idea va guanyar empenta més tard gràcies a les observacions d'Edwin Hubble de les galàxies allunyant-se de nosaltres a gran velocitat en totes direccions.





Abans del Big Bang, segons els científics, la immensitat de l'univers observable, incloent-hi tota la seva matèria i radiació, estava comprimida en una massa densa i molt calenta (100.000 milions de graus) a tan sols uns pocs mil·límetres de distància. Aquest estat gairebé incomprensible s'especula que va existir tan sols una fracció del primer segon de temps. Després es va produir la gran explosió, fa uns 14.000 milions d'anys. 





L'univers es va expandir amb una velocitat incomprensible des del seu origen de la mida d'un còdol a un abast astronòmic. Aquest impuls, en un temps tan inimaginablement petit, va ser tan violent que l'univers continua expandint-se en l'actualitat. S'estima que a només 15x10^-33 segons aquest univers primigeni va multiplicar les seves mesures.










Després de l'explosió, part de l'energia es condensa convertint-se amb massa, es creen totes les partícules fonamentals del nostre univers, els quarks, els electrons i els neutrins. Es creen partícules i antipartícules, però aquestes sofreixen una atracció mortal, que fa que es destrueixin, però una part de la matèria sobreviu. A mesura que la temperatura disminueix, els quarks s'agrupen en grups de tres formant protons i neutrons, i aquests formen els nuclis més senzills. Tot aquest procés passa durant els primers tres minuts. Però durant els següents milers d'anys la temperatura i l'energia són tan intensos, que els electrons no poden combinar-se amb aquests nuclis.






380.000 anys després del Big Bang, l'univers s'ha expandit molt i ja és més fred, en aquest moment els electrons comencen a combinar-se amb el nuclis formant els primers àtoms més senzills, d'heli i d'hidrogen. 







Després d'uns centenars de milions d'anys es formen uns núvols d'hidrogen i heli que es  contrauen a causa de la força de la gravetat i provoquen reaccions nuclears, i així és com sorgeixen les primeres estrelles. A mesura que passa el temps la vida de les estrelles s'esgota, i exploten les primeres supernoves creant-se els primers elements pesats com el carboni, el nitrogen, l'oxigen, el ferro... D'on es comencen a formar tots els planetes.














No hay comentarios:

Publicar un comentario